Energie
Zowel Duitsland als Nederland werkt aan een duurzame, toekomstbestendige energievoorziening. Al in de jaren tachtig zette Duitsland de eerste stappen met de Energiewende, een ambitieus plan om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Inmiddels komt meer dan 35 procent van de Duitse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals wind, biomassa en zonne-energie. Tegen 2025 dient dit 45 procent te zijn. De Duitse overheid stimuleert de transitie met verschillende subsidieprogramma’s voor zowel bedrijven als huishoudens.
De Duitse energiemarkt
De Duitse energiemarkt is volop in ontwikkeling. Nederlandse kennis van digitale en slimme technologieën biedt mogelijkheden voor efficiënter energieverbruik en versnelling van duurzame stedelijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld op gebieden zoals elektrisch rijden en slimme steden.
Stroomopslag
Lokale stroomopslag biedt uitdagingen waar Nederland en Duitsland samen aan kunnen werken. Nederland staat bekend om zijn expertise in kasklimaatbeheersing, een kennisgebied dat waardevol is voor de Duitse markt.
Industrie
Digitalisering en nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligente en additive manufacturing veranderen de industriële sector. Duitsland en Nederland zijn hierin koplopers. Smart Industry staat daarom hoog op de agenda bij de Duits-Nederlandse Handelskamer.
Smart Industry
Smart industry is een industrie waarin mensen, machines en producten intelligent met elkaar verbonden zijn. Deze technologie optimaliseert bedrijfs- en productieprocessen en verlaagt de kosten. Duitse en Nederlandse bedrijven hebben de kans om gezamenlijk de ontwikkeling van innovaties op het gebied van slimme industrie te stimuleren.
High-tech
Nederlandse bedrijven profiteren van de sterke positie van Duitsland in high-tech sectoren zoals nanotechnologie en microchips. Nederland brengt op zijn beurt expertise in op het gebied van digitalisering en slimme productieprocessen. De Duitse elektro-industrie opent de deuren voor innovatieve Nederlandse ondernemers.
Gezondheidszorg
De gezondheidszorg staat in zowel Nederland als Duitsland voor flinke uitdagingen. De vergrijzing van de bevolking en een tekort aan zorgpersoneel vragen om nieuwe oplossingen. Maar juist deze uitdagingen bieden kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in life science en e-health.
Health & life science
Duitsland en Nederland hebben sterke farmaceutische en medische technologiebedrijven. Dankzij de vele universiteiten en onderzoeksinstellingen werken beide landen continu aan nieuwe manieren om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Vooral e-health, waarbij gezondheidszorg en technologie samenkomen, belooft veel voor samenwerking over de grenzen heen.
Europa's grootste markt voor medische producten
Duitsland is de grootste markt voor medische producten in Europa en blijft groeien. Dat geeft Nederlandse bedrijven een interessante exportmarkt en kansen om strategische samenwerkingen aan te gaan.
Groeiende vraag naar zorg
Daarnaast is er een groeiende vraag naar zorgdiensten zoals medische behandelingen, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg. Voor Nederlandse bedrijven biedt dit volop kansen om samen te werken aan onderzoek, ontwikkeling en innovatie. De Duitse markt staat bekend om zijn hoge kwaliteit en betaalbare prijzen. Dat maakt het ook voor Nederlandse zorginstellingen interessant.
Mobiliteit & Infrastructuur
Goed werkende verbindingen die slim en duurzaam zijn - dat is de basis van een stabiele mobiliteit en infrastructuur. Dit geldt niet alleen voor het efficiënt en milieuvriendelijk vervoer van goederen, ook personen dienen comfortabel en duurzaam op hun bestemming aan te komen.
Duitsland timmert aan de weg en het spoor
Duitsland heeft meer dan 830.000 kilometer aan wegen. Hierin investeren de oosterburen tot 2030 zo'n 132 miljard euro aan onderhoud. Daarnaast zijn er grote plannen voor bruggen en spoorwegen. Ook de digitale infrastructuur wordt onder handen genomen: tegen 2025 dienen alle huishoudens en bedrijven te zijn voorzien van internet met minstens 1 GB/s.
Nederlandse bedrijven staan bekend om hun vernieuwende infrastructuuroplossingen en spelen hiermee goed in op de vraag. De behoefte aan gespecialiseerd personeel en expertise biedt daarbij mogelijkheden tot samenwerking en bijdrage aan deze vernieuwingen.
Wegenbouw een van snelstgroeiende sectoren in Duitsland
De bouwsector van infrastructuur is een van de snelstgroeiende sectoren in Duitsland. Het Bundesverkehrswegeplan 2030 reserveert ruim 269 miljard euro voor onderhoud en nieuwe projecten, waaronder auto-, spoor-, en vaarwegen. Nederlandse bedrijven kunnen hier in stappen en hun marktaandeel vergroten en hun positie versterken.
Benchmark-Reisen in die Niederlande
Wir organisieren regelmäßig Unternehmer- und Studienreisen in die Niederlande. Entdecken Sie hier die möglichen Programmdetails...
Hier downloaden