Transport und Logistik
Infrastruktur

Comfortabel over de Duitse rails

07.12.2022

Met de trein naar Frankfurt? Dan kan het zijn dat je vanaf Keulen met de splinternieuwe ICE 3 neo reist. De trein moet naast technische verbeteringen ook meer comfort bieden aan de reizigers. Deutsche Bahn heeft voor in totaal 2,5 miljard euro 73 exemplaren van de ICE 3 neo besteld, die eerst op langeafstandstrajecten zoals tussen Noordrijn-Westfalen en München over de rails moeten rollen.

Volgens Albrecht Neumann, CEO van de divisie Rolling Stock bij Siemens Mobility, krijgen van Deutsche Bahn met de nieuwe ICE een voorproefje van de toekomst van het treinverkeer: sneller, comfortabeler en minder oponthoud. Het Duitse vervoersbedrijf wil tot 2030 meer dan 19 miljard euro investeren in nieuwe treinen. Alleen al voor het langeafstandsvervoer investeert Deutsche Bahn de komende jaren voor ongeveer tien miljard euro. Hierachter zit het plan van de Duitse regering om tegen 2030 het aantal treinreizigers te laten verdubbelen. Tegen het einde van het decennium moeten er in totaal 460 ICE’s rijden.

Een snelle trein, nu de infrastructuur nog

Het nieuwe ICE-model kan snelheden halen tot 400 kilometer per uur, met motoren die een totaal vermogen van 10.900 pk hebben. "In Duitsland kan hij op de hogesnelheidslijnen maximaal 300 rijden", zegt Siemens-manager Graetz. De rails en de infrastructuurtechnologie zijn niet voor deze hoge snelheden ontworpen. “Bovendien is het moeilijk om bij deze hoge snelheden koffie te drinken.” Dat is anders buiten Europa, waar de ICE 3 neo op volle toeren kan draaien omdat het netwerk daar moderner is.

Datastreaming moet het aantal treinstoringen verminderen

Qua uiterlijk is de trein niet veel veranderd, maar onder de motorkap ziet het er heel anders uit. "De trein stuurt voortdurend een datastroom," zegt Neumann. Dit is bedoeld om predictief onderhoud mogelijk te maken, waardoor bijvoorbeeld onderdelen tijdig kunnen worden vervangen.

Meer comfort – ook in het regionale vervoer

Spoorwegmanagers zijn vooral te spreken over het comfort. "De trein wordt een verlengd kantoor en woonkamer," zegt Daniela Gerd tom Markotten, hoofd digitaal bij Deutsche Bahn. Dat komt door onder andere verbeterde stoelen, de vele stopcontacten, inrichting en het bereik voor mobiele telefoons is aanzienlijk verbeterd.

Ook in het regionale vervoer moet het treinverkeer comfortabeler worden. Deutsche Bahn test op bepaalde routes nieuwe concepten met zogenaamde "idee-treinen". Hiermee willen ze tegemoet komen aan de verschillende behoeften van passagiers in verschillende zones.

Ontwikkeling aan trein van de toekomst gaat door

Ondertussen is Siemens al begonnen met het werk aan de volgende generatie ICE - het HGV 3.0-project. Enkele weken geleden gaf Deutsche Bahn Alstom en Siemens de opdracht om concepten te ontwikkelen. "Dit wordt de volgende grote ontwikkelingsstap," zegt Graetz. De treinen moeten in december 2031 gaan rijden en zullen met 950 zitplaatsen bijna tien procent meer passagiers vervoeren dan de ICE 3 neo.

Technisch gezien zal autonoom rijden ook bij de spoorwegen een belangrijk thema worden, al was het maar omdat het steeds moeilijker wordt machinisten te vinden, maar ook om de capaciteit op het spoor te vergroten en de energie-efficiëntie van de voertuigen te verhogen.

Bron: Handelsblatt

Related News

06.04.2023
Marktinformation

Der Artikel "Bijna tien kilo chocolade per Duitse inwoner in 2022" ist nur auf Niederländisch verfügbar

04.01.2023
Infrastruktur

Vijf infrastuctuurprojecten die Duitsland klaarmaken voor de toekomst